Qshops Keurmerk Gezien op RTL4
9.7
492 beoordelingen
Stond te kijken dat online bestellen van onderdelen goed kon verlopen, had namelijk andere ervaringen met Boll.comHans uit Almere op 20-03-2019
Uitstekende service en prima prijzen. Flexibel, snel en goede adviezen.Willem op 06-03-2019

Aanbiedingen

Soorten netwerkkabel

 

Welke soorten bekabeling zijn er en welke moet ik gebruiken?

Er zijn vele soorten netwerkkabel, de meest gebruikte netwerkkabels zijn CAT5E en de CAT6 kabel.

Een 1 Gb/s netwerk met CAT5E en CAT6 (100% koperen) bekabeling is voor de meeste consumenten voldoende. Kies je er voor om het netwerk volledig voor te bereiden voor 10Gb/s kies dan voor een Cat6A kabel of een CAT7 (installatie) kabel. CAT7a of CAT8 is voor thuis gebruik niet erg zinvol.

Waar moet ik opletten bij de keuze van de juiste kabel?

Overwegingen bij het kiezen van een kabel of netwerk

 

CPR – NEN 8012 en wat u moet weten

Vanaf 1 Juli – 2017 dient alle bekabeling in gebouwen en civiele werken, geïnstalleerd in permanente elektrotechnische installaties, te voldoen aan de Europese norm EN 50575 (CPR) die is overgenomen in NEN 8012 (Nederland) of NBN EN 50575:2014/A1:2016/artikel 104 van de AREI (België).

MP2 Netwerkproducten levert voor alle klassen (Eca, Dca,Cca en B2ca) kabels die voldoen aan de vereiste specificaties.

Wat is CPR? en wat moet ik weten?

Heeft u vragen of zoekt u een product met een specifieke product eigenschappen? Neem dan contact op met de klantenservice zij helpen u graag verder.

Waar staat AWG voor?

AWG staat voor American wire gauge een standaard voor de dikte van een draad. Meestal zien we in UTP bekabeling AWG 24 (Cat5e, Cat6), AWG 23 (Cat6 ,Cat6A, Cat7) en AWG 22 (Cat7A) voor stugge installatie kabel, het AWG getal staat voor de dikte van de ader. Wanneer een AWG waarde van bijv. AWG24/7 wordt aangegeven duidt dit op een soepele patch kabel met 7 strengen per ader. Des te lager het AWG getal des te dikker is de kabel.

Wat is nu het grote verschil tussen CAT5E en CAT6?

De maximale snelheid is voor beide kabels gelijk 1 Gb maar de beschikbare bandbreedte voor de kabels verschilt. Zie het als een 2 en een 4 baans snelweg, op beide mag je 120 rijden maar op de 4 baans weg kun je met veel meer auto's tegelijk van A naar B laten rijden. Ook zijn de specificaties van Cat6 veel stringenter dan voor Cat5e. Om cross talk te voorkomen hebben de ader paren bij Cat6 kabels een kleinere twist dan bij Cat5e kabels (en dus meer koper per strekkende meter). Ook is bij bijna alle Cat6 (en hogere) kabels een plastic kabelkruis aangebracht in de kern van de kabel om de aderparen te scheiden. Met een goede kwaliteit Cat6 kabel kunnen, bij afstanden < 30-50m, meestal ook snelheden gehaald worden tot wel 10Gbit maar dit is buiten de officiële specificaties.

Wat is nu het grote verschil tussen  CAT6A of CAT7?

Cat6A en CAT7 kabels zijn gecertificeerd voor 10 Gb/s over een lengte van 100m       

Ook hier kun je het verschil tussen CAT6A en Cat7 weer vergelijken met een snelweg alleen dan een waar 130 mag worden gereden over 6 (CAT6A) of 8 (CAT7) banen. Langzaamaan wordt CAT7 steeds meer de norm voor 10 Gb/s kabels.                                                                                                                                   

CAT6A - Snelheden tot 10000 Mbit/s - 10 Gigabit kabel - 500mhz.

CAT7 - Snelheden tot 10000 Mbit/s - 10 Gigabit kabel - >600-1200mhz.

TIP : Ben je opzoek naar 10 Gb installatiekabel Kijk dan ook naar onze Cat7 kabel deze heeft een hogere specificatie en is bij ons vaak goedkoper van Cat6A kabel. 

 

Wat is CAT7A?

CAT7A - Snelheden van 10000 tot 40000 Mbit/s - 10 - 40 Gigabit kabel - >1200mhz

CCAT7A kabels worden in een thuis situatie eigenlijk niet gebruikt.

                                                            

Wat is afgeschermde kabel?

Het verschil met de normale UTP kabel is dat de FTP kabel voorzien is van een extra afgescherming, de extra aluminium folie laag zorgt ervoor dat de FTP kabel een stuk minder storingsgevoelig is. Voor omgevingen waar men rekening moet houden met veel electromagnetische interferentie gebruikt men deze kabels. Ze zijn bijvoorbeeld nuttig in een fabriekshal of bij zeer zware elektronische apparatuur. Ze bieden in een huissituatie geen extra voordelen.Deze kabel kan men gebruiken in 10/100/1000 Megabit netwerken. Gebruik deze kabel in combinatie met onze andere shielded Gigabit producten om optimaal te profiteren van deze hoge snelheid.

Oude naam Nieuwe naam Kabel afscherming Aderparen afscherming
UTP U/UTP geen geen
STP U/FTP geen folie
FTP F/UTP folie geen
S-STP S/FTP vlechtwerk folie
S-FTP SF/UTP folie, vlechtwerk geen
       

Behalve de standaard U/UTP netwerkkabel (Unshielded Twisted Pair) zijn er ook nog de diverse afgeschermde varianten.

U/UTP netwerkkabelU/FTP netwerkkabelF/UTP netwerkkabel

S/FTP netwerkkabelSF/UTP netwerkkabel

Is er kwaliteitsverschil in netwerkkabel?

Een goede kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is gemaakt van 100% koper. Sommige aanbieders verkopen een goedkoper alternatief zoals bijv. CCA en CCS kabel maar kwalitatief vele male minder dan echte koperen netwerkkabels.

Wat betekent CCA, Copper Clad Aluminium?

Copper Clad Aluminium (CCA) draad maakt gebruik van een aluminium geleider die is bekleed met een dunne laag koper . De kabel die ervan gemaakt wordt ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een echte koperen netwerkkabel en voelt ook gelijk. Daarom is het erg moeilijk om het verschil te herkennen.

Nadelen van CCA netwerkkabels zijn o.a.:

Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan 100% koperen netwerkkabels

Wat betekent CCS, Copper Clad Steel?

Copper Clad Steel (CCS) draad maakt gebruik van een stalen geleider die is bekleed met een dunne laag koper . De netwerkkabel die ervan gemaakt wordt ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit, maar voelt veel stijver aan.

Nadelen van CCS netwerkkabels zijn o.a.:

Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan 100% koperen netwerkkabels.

Bestaat er ook netwerkkabel voor buiten?

Ja wij hebben in ons assortiment verschillende soorten buitenkabel / grondkabel. Deze kabels zijn speciaal ontworpen voor buitengebruik en in vochtige omgevingen. Waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste kabel?

Wat is een soepele of patchkabel?

Patchkabel is iets dunner en flexibel, doordat de kern bestaat uit allemaal hele dunne koperdraadjes.

Deze kabel wordt o.a gebruikt voor het zelf maken van patchkabels. Bij patchkabels plaats je aan de uiteinden van de kabel RJ45 connectoren. De maximale lengte van een patchkabel mag nooit meer dan 70m bedragen.

Wat is stugge of installatiekabel?

Installatiekabel / solid / stugge kabel wordt gebruikt in de muren / leidingen van woningen en gebouwen om afstanden van maximaal 100 meter te overbruggen. Deze kabel is normaal iets dikker, minder flexibel en heeft een vaste koperkern. Installatiekabel / stugge kabel hoort afgemonteerd te worden op LSA stroken zoals te vinden in modularjacks /keystones, patchpanelen en wandcontactdozen.

Trekken van kabels:

Bij het trekken van (installatie) kabels van bijv. de meterkast naar woon- en slaapkamers gebruikt u stugge installatie kabel (massieve aderparen). Voor het trekken van de kabel kunt u gebruik maken van een trekveer en evt. speciaal kabel glijmiddel dit maakt het eenvoudiger om de kabels te trekken.

Hoeveel kabels passen er in een leiding?

Er zijn twee verschillende standaardmaat leidingen/elektrabuizen: 19mm (3/4) en 16mm (5/8).

 TIP:    Vaak is het niet mogelijk om extra kabels te trekken door buizen maar is een extra kabel wel noodzakelijk voor bijv. een extra televisie aansluiting.Het is mogelijk om over een kabel 2 verschillende signalen te versturen met behulp van een kabelsplitter / line doubler. Hierdoor is de capaciteit van de verbindingen wel beperkt tot 100 Mbit/s maar dit is voor veel toepassingen geen probleem. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een 4K televisiebeeld te versturen over een 100 Mbit verbinding. De port doubler is een ideale oplossing die situaties waar men geen tweede kabel kan of wil trekken naar ruimtes waar toch twee aparte lijnen nodig zijn. Deze oplossing kan ook gebruikt worden om een telefoon signaal te combineren met het internetverkeer over een enkele kabel.

 TIP:   Moet een kabel gelegd worden naar naar een moeilijk bereikbare plek kijk dan een naar de mogelijkheid om een kunststof glasvezelkabel te trekken via de stroom buizen naar een wandcontactdoos of eindpunt. De zeer dunne kunstofglasvezel kabel (POF) is zeer dun, flexibel en past vaak nog in een 16mm stroombuis met 3 draden. POF netwerken zijn aan te leggen in 100Mbit of 1 Gbit. Een Glasvezel netwerken (POF) voor woonhuis of kantoor is eenvoudig met alleen een kabel knipper aan te leggen.

Pof overviewpof buis

Wat is een Cross kabel?

Een cross-kabel gebruik je wanneer je twee pc's met elkaar wil verbinden, of twee switches die geen uplink hebben. Als de switches wel een uplink poort hebben, dan kan je gewoon een straight kabel gebruiken om de twee te verbinden: Het ene uiteinde in de uplink van switch 1, het andere uiteinde in een normale poort van switch 2.

Tegenwoordig zijn ook veel switches auto-MDI/MDI-X, wat wil zeggen dat ze zelf uitzoeken wat er aan de andere kant van de kabel aanwezig is. Indien nodig zorgen zij zelf dat er een uplinkpoort van de normale poort wordt gemaakt.

Wat is de maximale kabellengte?

Een Ethernet kabel kan maar een beperkte afstand overbruggen voordat het signaal te zwak wordt. De symptomen voor een te lange kabel zijn hetzelfde als die bij een kabel van een te lage kwaliteitsklasse: een wegvallende, te langzame of zelfs geen verbinding. De maximale afstand van een goede kwaliteit CAT kabel is 100 meter (gemeten tussen twee aansluitpunten). Deze afstand kan minder zijn als er gebruik wordt gemaakt van een inferieure kwaliteit. Boven deze 100 meter moet het signaal worden versterkt door - bijvoorbeeld - door switch te plaatsen.

In een enkel geval kan het probleem van een slechte bekabeling ook worden opgelost door de eigenschappen van de netwerkkaart in te stellen op 10 Mb i.p.v. 100 Mb en op Half Duplex i.p.v. Full Duplex. Dit stelt minder hoge eisen aan de kwaliteit van de kabel, maar de maximum snelheid van de verbinding is ook natuurlijk ook een stuk lager.

Defecte netwerkkabels

Een Ethernetkabel kan defect raken, bijvoorbeeld omdat iemand er te hard op gaat staan, ze in een te scherpe bocht worden gedwongen of een van de stekketjes half los schiet. Ze zijn veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een netspanningssnoer. Een defect hoeft niet altijd meteen aan het oppervlak te komen, maar het kan zich op dezelfde manier voordoen als een kabel van te slechte kwaliteit.

Leg Ethernetkabels bij voorkeur aan op plekken waar niemand er op kan staan, ze geen haakse bochten om moeten en er geen slag in de kabel kan komen. In het laatste geval kan er -als er iemand aan de kabel trekt- gemakkelijk een breuk in een van de kleine aders van de kabel optreden.